ALLTID HEMMA.
Kelda 15-27%, Tomatpuré, Sembal Oelek, lök, Purjolök, Syltlök på burk, ris, pasta Penne.
Majskorn och ananas i små burkar. Kelda´s soppor är bra stomme till såser och stuvningar.
Torkad rostad lök på burk, vintertid Lidl´s torkade gräslök på burk
ALLTID I KYLEN
3 – 4 kokta potatisar, färska och några kokta kalla ägg. Fetaost, Bacon, Rödmjölk.
ALLTID I FRYSEN
Kycklingfiléer, köttfärs i 1 cm. tjocka platta köttfärspaket
600-700 gr. Lättkorv 9% 600 gram. Willys frysta,
blancherade potatisar, i 1,5 cm fyrkanter, påse 2,5 kilo 38
kr, kan råstekas alt stuvas direkt från frys. Pommes
strips. Rökt Kassler. Riven ost.
TIDSBESPARARE
Skala aldrig potatis, ugns baka i klyftor eller halvor med skal. Använd
blancherad frysta potatis eller råstek i långpanna.
Koka rödbetor, töm i slasken, låt husbonden vrida av skalet med en tidningssida, enkelt och Du blir inte röd om fingrarna. Älska Dina långpannor, formar & stektermometer.
Skär av oskalade smålökar på rotsidan, de tränger ut och är lätta att hålla i den lilla ”svansen”
Nödproviant
Tortelini, koka i köttbuljong, vänd ner skivade morötter, ostgratinera. Ravioli naturell. Allt i form, vänd ner en äggula för vackrare färg, strö över osten, gratinera. Klart på 25 min.
LAXPUDDING Special; .Grava portionslax, låt stå 1 dygn, skär i tunna skivor, styckefrys.
MATDAGS; Ring husbonden, han smörjer formen, 2 lager Pasta Penne, underst och överst, varva med lax. Blanda ägg- stanning enl. kokbok, + 1 dl. vatten, Hummerfond, krossa 2 fisk buljongtärningar, ost, slå över sörjan. Ugn 200 gr. c;a 30 min. Kolla färg, Skydda med folie.
LAX I FOLIE; Finstrimla purjo, morot, fänkål, skivad
potatis, sjud upp allt 6-8 min. Alumin
iumfolie, droppa på flytande margarin, potatis i botten,
laxbit, grönsakerna över, färsk dill, skiva på smör, krydda,
vik foliekanterna, skarven uppåt. lägg på plåt. 175 gr. i ugn
Slappa
40 minuter. Vet inte hur många paket Du får plats med i
ugn.
BACONLAX ; Ugn 225 gr. Linda bacon runt port. bitar lax. Bottna långpannan med bakplåtspa
pper, cm tjocka potatisskivor, klyftor etc. ringla över olivolja, rör om efter 20 minuter, blanda i
rosmarin, lägg oå laxpaketen,
2 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
kör 15 minuter till.
Värm klyftade tomater, pressad citron, citronskal i olivolja. Blanda ner sörjan i potatisen vid
serveringen. Om Du kör på varm- luften kan Du lägga laxbitarna i egen form.
4 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
PICCATAKOTLETT mTomatsås vispa upp ägg, blanda ner riven ost, banka till kotletter,
mjöla, vänd i ägg-osten, stek på båda sidor i låg värme. In i ugn 20 min. kolla ytan, täck m folie
om det blir för brunt, Tomatsås; Bryn purjo,1 färsk tomat, 1
msk. tomatpuré, slå över 1
burk krossade
tomater,
Kelda, Servera med kokt ris alt. spagetti, brutna
i korta bitar.
Kelda´s tomatsoppa kan vara stomme, enklare,
MILLA kotletter; 3 min.morgonjobb. Blanda olja, Kikkoman
Soja, svartpepp, skivad vitlök 1 tsk. Farinsocker,
ingefärspulver, kotletterna i en plastpåse.
E-middag.
Ring hem, någon bryner kotletterna, lägger dom i
långpannan, slår över marinaden, in i ugn på 225 grader.
Sätt på potatis och kanske Tv´n, allt är klart samtidigt efter
35 minuter
Strimla över finrivet citronskal och två hackade tomater
före serveringen.
Kassler Special; Slå en cm vatten i långpannan, bryt spagetti i små bitar, fördela jämt i plåten
krydda, töm i två små majsburkar . Skiva kassler på Hasselbacksvis, knappt
cm.tjock.
lägg den på gallret, låt skyn droppa ner i spagettin. C;a 30-35 min. Klart
5 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
Helstekt fläskkarré. Gör två hål med brynstål eller kniv,
späcka med katrinplommon, krydda bryn snabbt runt om.
In i ugn.175 grader c;a 1,5m
timme, köttermometer, klart vid 70 grader. innetemperatur.
Vispa ur pannan med lite grädde, koka upp, rör ner c;a 1
msk. Dijosenap.
REVBENSSPJÄLL TJOCKA; Beställ dom längdskurna i 3-4
cm tjocka skivor, koka i saltat vatten 15 min. skumma.
Skölj av proteinämnena från spjällen under rinnande
vatten. Lägg dem ljumma i en bunke, slå över marinad;
1/2 dl. flytande honung, 2 msk Balsamvinäger,
1 dl Soja,1 dl. olja. 1 msk Dijon ljusa senap. Mald eller
färsk ingefära, salt, peppar, 2 tsk, finkrossade nejlikor.
Matdags nästa dag ? Allt i långpannan, marinaden över,
175 grader. 40 min. Ös några gånger. Servera med kokt
potatis.
Du kan köra allt i gryta med lock, lioka gott och enklare.
STROGANOFF; Korv eller biff. Kolla Kokboken, tillbehör spagetti bryt dem i 4 delar.
6 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
ROULADER; FÄRSFYLLDA / Arbete för hela familjen
Willy:s färdigskivade innanlår eller sk. lövbiffskött. På 1 timme kan man förbereda;
Stek lätt finstrimlad purjolök, peppra köttfärs, blanda med 2 msk Soya,1 msk potatismjöl, 2
krossade köttbuljongtärningar 1 msk.vatten, blanda allt. Banka ut kött-skivorna, max 2 mm.
tjocka. Lägg på en klick färs, tryck ner strimlade katrinplommon, alt. saltgurka eller en bit Feta.
Fäst tandpetare längsmed rouladen, stek runt om i omgångar. Lägg rouladerna i gryta,
vispa ur stekpannan med vatten, sila bort proteinämnen, slå över rouladerna.
Sjud allt i c;a 1,5 timme. Matdags, kväll eller nästa dag? Kelda 5 dl, koka ytterligre ½ tim.
toppred ev.servera med nästan frysta lingon, rullade i Farinsocker. Kokta pärer
BURGUNDISK GRYTA. Högrev,2,5 cm tjocka bitar, krydda, bryn 1 pkt klippt Bacon, bryn
högreven, skär ner 2 fin strimlade lökar, två msk tomatpuré, pudra med mjöl, bryn vidare, slå på
lika delar vin och vatten, skall täcka köttet. Lagerblad, pepparkorn i kryddbollen, lägg på locket,
Titta på TV. Koka 1,5 tim, skär ner 1,5 cm tjocka morotsbitar, stäng värmen natti, natti, gå och
lägg Dig. Matdags, nästa dag eller näst, nästa. Koka upp, sjud 15 minuter, spä med rödvin eller
ljus öl, , koka potatis.
Klart, Inlagda rödbetor
NÖTSTEK; kväll 1. Bryn köttet hastigt runt om i stark värme så att köttsaften inte rinner ut.
7 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
I formen, elektronisk köttermometer mitt i köttet, sätt ugnen på 60 grader, gå och lägg Dig.
Först upp kollar termometern, Ta ut köttet, vira in det i smörpapper, lägg det på tallrik, slå över
stekskyn i en kastrull.
Matdags, Kelda i skyn, koka upp, toppred, skär köttet jätte tunt.
Du kan brässera skivorna lätt i buljongvätska. Servera
med knappt tinade frysta lingon rullade i farin socker så
kan Du skippa gelén. kokt potatis,” Millasallad till.”
KYCKLING är ju enkel. Tror vi ätit hos Dig.
Kycklingbröst, längdskurna,
kokbar Creme Fraiche, Sambal Olek, tomatpure, strimlad
purjo, 200 i ugnen, 25-30 minuter, serv. med ris.
MARINERADE KYCKLINGBRÖST 4 minuter morgonjobb.
Blanda olja, soja, sambal, flytande honung en msk ljus
Dijonsenap. Skär brösten i fyra längder, lägg allt i en
plastpåse. Åk och jobba. Vill Du komma hem lagom till
maten, ring hem och beordra att sörjan töms ut på plåt,
ugnen på 200 gr. Du är hemma om 20 minuter, ta ett glas
vin, sätt in förkokt ris i mikron när Du väntar på maten, ät
och njut. Alternat
ivt, bryn kycklingen på spisen
8 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
Kokt kyckling a la Engström Family ; Två hela kycklingar, klyv utmed bröstbenet, lossa fileérna, lår delas vid leden. ta´bort allt skinn och synligt fett. koka skrov och övrigt på spisen i 35 min. lyft upp fileerna och övrigt kött, spola bort småfnas och proteinämnen med varmt vatten. lägg över ugnseldfast form, täck över. Sila spade, koka ner det kraftigt. Strimla ett äpple och en gul lök, fräs hastigt i smör, mjöla över, späd med den silade buljongen och ett paket Kelda. strimla filéerna. Värm någon minut i micron, slå över sås, servera kokt potatis
Du kan tillaga kycklingen inbakad i folie på samma sätt som laxen. lägg till 15 minuter
Hårdkör frysta grönsaker i ugnen, klyv färdiggrillade kycklingar i bitar lägg dom på
grönsaksbädden omkring 5 minuter. De kan gott vara ljummna
FÄRSRÄTTER;
Mamma Scan´s köttbullar, enkel gräddsås, se kokbok, Kryddtaskan, skinnpotatis
KÖTTFÄRSLIMPA; Kolla recept i Din kokbok.
9 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
Tips, Lång smal bakform, täck botten och sidor med Bacon, fyll i några cm. färs enligt recept.
lägg två rader halverade Katrin-plommon. nytt lager, två tunna strängar fetaost, Färs över, vik
om Bacon. in i Ugn, stick några hål så att ångan kommer ut. Potatis till
STINAS KÖTTFÄRSBLAFFA; Vi kör den i varmluftsugnen
pga. två plåtar. Blanda färsen med kokt pot. eller
skorpsmulor, rostad lök, ägg, och lite vatten. Blaffan på
plåt omgiven av oskalade smålökar, plåt nr.2, klyftade
oskalade potatisar, kålrot –morot, rödbetor.200 grader. c;a
40 min. beroende på tjocklek av grönsaker. Mera färg ?
Gätt på grillgallret. 10 minuter före servering, skrapa bort
proteinet med en sked, pensla på Soja. in igen en stund.
UGNSBIFFAR ;
Färs enligt ovan, bollar av färs på blött smörpapper, platta ut till 2 cm.tjocklek. Bacon runt, fäst
med tandpetare in i ugn på långpanna, 175-200 grader 30 minuter, ta ut, skrapa bort, protein,
Sojapensla, strö på ost, höj värmen så osten får färg.
KÖTTFÄRSLIMPA;.Bakad potatis Ibland vill man att maten skall laga sig ”själv”
Klyfta potatis och blanchera dom i 10 minuter eller använd fryst upptinad potatis. Låt svalna
10 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
6 port.= 800 gr. nötfärs, 3 ägg, 3 skivor vitt bröd,1 dl. kelda, 1 dl. tomatpuré, 1/3 lök, 2 morötter,
1 vitlöksklyfta, allt finhackat, 1 dl. parmesan. Ugnen på 200 gr. Smula bröd, rör ner i grädden, låt
stå , vispa ihop ägg och tomatpuré och den finhackade sörjan, häll ner i färsen. Krydda, forma
en limpa, lägg den mitt i långpannan, platta till och strö över osten. Lägg potatisen vid sidan om,
ringla över olja och lite grövre salt, 30-35 minuter.
MAKARONIPUDDING; Koka snabbmakaroner, häll ut i
form, blanda småbitar kassler. Ofta köper vi färdighackade
skinkrester på Hemköp, små bitar Shoritzo korvar,
Äggstanning enl. recept, strö över ost, in i
ugn klart på c;a 30 minuter. Gott gott
KÖTTFÄRSPUDDING Pudding enligt ovan, varva med köttfärssås, ostgratinera.
KORVRÄTTER;
Dela Willy;s lättkorv 9% på mitten. Skär cm. tjocka jack som Hasselbacks
blanda senap & tomatpure, vik ut skivorna, klicka i mellan skivorna, tryck dit en skiva äpple.
klicka på blandningen, strö över ost, in i ugn.
Olja lätt, lägg den blancherade potatisen jämte korven. c;a 30- min 175 gr.
11 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
”HÖSTPANNA” 2 cm. tjocka bitar av vitkål, kålrot, potatisklyftor, smålökar, lagerblad,
krydd-pepparkorn i kryddtaskan, täck m Vatten,2 buljongtärningar, folie över, in i Ugn, slappa i
soffan 25 min lägg i önskad korv, koka vidare 10 min. Skär Du ner Bullens, använd spadet och
något mindre vatten, skivad frukostkorv eller prinskorvar.
FRUKOSTKORVAR, klyv, fyll med tomatpure och Bostongurka. Potatis enl ovan.
ISTERBAND dela, Hushållspapper på botten, skinnsidan
uppåt, kör 4 min i micron så rinner
det mesta fettet ut. Kör korven i varm ugn. stuva potatis.
DRINK ELLER MYSKVÄLLSTILLTUGG; Bakade Ostrullar i filodeg; Smula sönder 300gr.
Fetaost, lite torkad mynta alt. basilika, chilipulver eller Sambal Oelek efter behag, finhacka en
gul lök och 2 dl. persilja och blanda allt Skär filodegen
i kvadrater 12×12 , Du kan använda dubbla ark. Fyll rutorna med 1 msk av ” sörjan”. Vik in
kanterna, rulla ihop. Oljat bakpapper på plåten, rullarna med skarven uppåt, pensla med vispat
ägg, 220 grader, c;a 20 minuter. Goda med ytterst lite salt på toppen. Kalla eller ljumna.
12 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
BACONAPRIKOSER; Lägg ihop två aprikosbitar, baconskiva runt,spetta m tandpetare.
175 gr. i ugn eller på utegrillen.
TILLBEHÖRSGODIS;
Funkar också som egen rätt. Koka mindre rödbetor i 20-25 min.
Spola i kallt vatten, vrid av skalet med tidn. papper. lägg dom tätt i smörad panna. Ugnen på
Grill, smula över Fetaost, Grilljera högst upp i ugnen, c;a 5-10 minuter. Kolla.
Ringla över honung vid serveringen, servera med lufttorkad skinka på valfritt bröd, oliv ?
RÖDLÖKSMARMELAD 8 port. Den sötsyrliga smaken passar perfekt till allt kött.
6 rödlökar, 2 msk. olivolja, 6 msk vinäger alt. äppelcidervinäger, 5 msk farin eller råsocker
13 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
Fräs lök til den mjuknar,tillsätt socker & vinäger, koka under lock 15 minuter, bortn med locket,
koka vidare till det tjocknar. serveras kall, håller sig 1 vecka i kylskåpet.
MOROTSMARMELAD; rivna morötter, i övrigt enligt ovan.
MARINERINGSTIPS FISK-KYCKLING-FLÄSKKÖTT.
Färsk, tunn skivad ingefära, olja, Kikkoman Soja
PERSILJESALLAD; Fräscht som tusan; Finhackad persilja, halvera tomater, riv ur kärnor och
blötröran, skär i kuber, ett par kvistar mynta eller basilika, ok med torkat.
Strimla 2 citroner m cic. järnet, Finhacka en stor gul lök, k
oka 2 dl. krossat vete eller bulgur c;a 8 minuter, skölj i kallvatten, pressa citronerna, vrid över
grovmalen salt, blanda allt väl
Ingefärs och chiliglaze Färsk skalad ingefära i jättetunna
skivor, Kikkoman Soja, Sambal Oelek, lite farin- eller
råsocker efter smak, tomatpuré. Pensla på varmt kött före
servering.
14 / 15
Tips från coachen Eire
Skrivet av PG Forslund
2010-11-24 15:40 – Senast uppdaterad 2010-11-24 15:44
Citrusvinegrette; Citron + lime +apelsin +olivolja+ råsocker +salt +peppar underbart till skal
djur-fisk-musslor-
Ingefära är perfekt smaktillsats för kyckling och framför allt fläskkött. Färsk eller rivan.
15 / 15